29 december 2012

De consensus onder investment bankers en veel handelaren is dat goudprijzen zullen blijven stijgen in 2012. Met andere woorden, goudprijzen zijn niet in een bubble. Een van de meest optimistisch over goudprijzen is Goldman Sachs. Het voorspelt een prijs aan het eind van volgend jaar rond 1.940 dollar, iets hoger dan de hoogste piek in de prijs van goud in 2011 van $ 1,925.10, bereikt op 06 september van dit jaar.

Deutsche Bank heeft ook een positieve kijk op goud. Het verteld klanten dat de wereld halverwege in een commodity super-cyclus zit en dat goud belangrijke steun zal putten uit een negatieve reële rente. “Onze overtuiging is dat sterkste handel edele metalen blijft en in het bijzonder goud,” Deutsche Bank schreef d at in zijn “The Market’s in 2012″ publicatie. “In een omgeving waar reële rente negatief zijn en de Amerikaanse aandelen risicopremie hoog is verwachten we dat de vraag van de private en publieke sector in goud gehandhaaft blijft.”

Barclays is ook optimistisch over goud, anticiperend op een herstel van de vraag naar fysieke investeringen in 2012. “Onze sterkste handel blijft lang aanhouden van edelmetalen en in het bijzonder goud,” Barclays schreef onlangs aan clienten. “In een omgeving waar de reële rentes negatief zijn en de Amerikaanse aandelen risicopremie hoog is verwachten we dat in de private en publieke sector de vraag naar goud blijft aanhouden. Onder andere ook als bescherming van misschien wel een uiteenvallen van de eurozone. Wij zien het uitschieten van de goudprijs als een hoog waarschijnlijke scenario. Volgens onze scenario zou de goudprijs pas als het boven de 2.170 dollar per ounce uitkomt als extreem beschouwd moeten worden en het als een bubble beschouwd moet worden.

De CME Group, die de Comex bezit, bood een optimistische vooruitzichten voor goud eerder deze maand. CME schreef in een artikel van 20 december gepubliceerd op de website van de groep dat de goud 16 procent jaar-op-jaar winst had in de vroege jaren 2000 voor een 28 procent winst in 2009 en 2010. CME verwacht voor dit jaar een terugkeer naar de pre-crisis winsten van ongeveer 16 procent. “Voor 2012 verwachten wij een goede winst in goudprijzen, aar wat bescheidener dan die bereikt over de afgelopen drie jaar te zien”, CME zei in het artikel, getiteld “De economie in 2012 en de implicaties daarvan voor goud”

bron: International Business Times (www.ibtimes.com)